הוצאת רישיון לקנאביס רפואי – למי ואיך פונים ?
משרד הבריאות פירסם רשימת “התוויות” רפואיות (נוהל 106) ובו פירוט מדוייק עבור אילו מחלות מאושר רישיון לקנאביס רפואי בישראל. תחילה יש לבדוק האם המחלה, התסמונת או הבעיה ממנה אתם סובלים, נמצאת אכן באותה רשימת התוויות. רפואיות שניסח משרד הבריאות
אלו המחלות המאושרות בשימוש בקנאביס רפואי:
- סרטן
- קרוהן
- קוליטיס
- כאב
- איידס (HIV)
- טרשת נפוצה
- פרקינסון
- תסמונת טורט
- אפילפסיה
- חולים סופניים
- פוסט טראומה (PTSD)
שימו לב: לא כל מי שחולה בכל אחת מהמחלות יהיה זכאי בהכרח לקבלת רישיון קנאביס רפואי. ישנם תנאים ספציפיים לכל מחלה וכן בדגש על שימוש מקדים בתרופות מרשם שונות וטיפולים קונבנציונאליים אחרים כתנאי לקבלת הרישיון. המלצה לקנאביס רפואי יכול לתת אך ורק רופא מומחה. אין קיצורים, בקשה שלא תוגש על ידי רופא מומחה ישראלי בתחום הרלוונטי מראש לא תיבחן על ידי היחידה לקנאביס רפואי של משרד הבריאות.
הפנייה לקבלת רישיון לשימוש בקנביס רפואי יכולה להיעשות באחת מהדרכים הבאות:
- פנייה לרופא במסגרת הרפואה הציבורית שהוסמך על-ידי היחידה לקנביס רפואי במשרד הבריאות (יק”ר) להנפיק את הרישיון.
- פנייה לרופא (במסגרת הרפואה הציבורית או הפרטית) המומחה בתחום המחלה שבגינה מומלץ הטיפול בקנביס, כדי שיגיש בקשה מקוונת ליק”ר.
שלבי ההליך לקבלת רישיון על-ידי רופא שהוסמך לכך ע”י היק”ר:
ניתן לפנות לאחד מהרופאים שהוסמכו והורשו על-ידי היק”ר להנפיק רישיונות לקנביס רפואי במסגרת הרפואה הציבורית. לרשימת הרופאים העדכנית לחצו כאן:
- אם הרופא המוסמך מאשר את הטיפול בקנאביס הרפואי, הוא ינפיק את הרישיון במקום, או ישלח את הרישיון במייל למטופל יחד עם מרשמי הניפוק לבתי המרקחת תוך 24 שעות.
- התשלום עבור הנפקת הרשיון באמצעות רופאים שהוסמכו לכך יהיה 278 ש”ח, אך רוב הרופאים דורשים תשלום בעבור יעוץ, מה שבפועל עוקף את הגנת משרד הבריאות על המטופלים מגזל כספי לא מבוקר.
- ועדת הכספים של הכנסת אישרה הצעה להגבלת התשלום לביקור רופא לצורך הוצאת וחידוש רישיון לקנאביס רפואי ל-278 שקלים במקום 1,600 שקלים, שנדרשים החולים לשלם כיום. מנכ”ל משרד הבריאות: “נוקטים צעדים לכך שקנאביס יהיה ככל התרופות ולא יצריך רישיון”
מטופלים אונקולוגים/כאב יכולים לקבל את הרישיון במחלקות של בתי חולים שהשירות ניתן בהם.
שלבי ההליך לקבלת רישיון על-ידי הגשת בקשה מקוונת ליק”ר על ידי רופא מומחה:
ניתן לפנות במסגרת הרפואה הציבורית/הפרטית לרופא מומחה בתחום המחלה שבגינה התווה משרד הבריאות את הטיפול בקנביס רפואי:
- אם הרופא יחליט להמליץ על הטיפול בקנביס רפואי, הרופא יעביר המלצה מקוונת ליחידה לקנאביס רפואי, המלצה זו תועבר לוועדה הרפואית המייעצת למתן החלטה לאישור שימוש בקנאביס רפואי. הרופא יצרף לבקשה מסמך סיכום מידע רפואי מלא ועדכני מרופא המשפחה ודו”ח רכש תרופות של השנה האחרונה.
- אם יידרשו מסמכים נוספים, המטופל יוכל להוסיף אותם ישירות למערכת באמצעות קישור שיישלח אליו במסרון לטלפון הנייד (למספר הטלפון שנרשם בטופס הבקשה). בנוסף, המטופל יוכל לבצע באמצעות הקישור פעולות שונות במערכת, כגון עדכון שמות של מיופי כוח, שינוי כתובת ועוד.
- לאחר שכל המסמכים הנדרשים יתקבלו ביק”ר, הבקשה תיבחן ותינתן ההחלטה תוך 4 שבועות לערך.
- התשובה (והרישיון, אם הוחלט לאשר את הבקשה) יישלחו ישירות אל המטופל ואל הרופא המטפל, בהתאם לכתובות הדוא”ל שנרשמו בטופס הבקשה.
- לאחר הנפקת הרישיון, המטופל יוכל לרכוש את הקנביס הרפואי באחד מבתי המרקחת המורשים לכך.
חידוש רישיון קנאביס רפואי
יש להגיש בקשה לחידוש רישיון לשימוש בקנביס 45 ימי עבודה לפחות לפני פקיעת תוקף הרישיון הקיים. את הבקשה יגיש הרופא המטפל, או רופא אחר בתחום המחלה שבגינה הומלץ הטיפול. ניתן להגיש את הבקשה בדרכים הבאות:
- באמצעות מייל: yakar.metupalim@moh.gov.il
- פקס: 02-6474810
- בדואר רגיל, לכתובת: היחידה לקנביס רפואי, משרד הבריאות, רחוב ירמיהו 39, ירושלים ת”ד 1176, מיקוד 9101002.
לאחר שהבקשה תיבחן, יישלחו לרופא ולמטופל מכתבים המפרטים את החלטת הצוות הרפואי. אם הבקשה תאושר, יונפק למטופל רישיון להחזקה ולשימוש בקנביס רפואי ויישלח לו ישירות בדוא”ל, עם העתק לרופא המטפל.
מטופלים יכולים לפנות בבירורים ושאלות למוקד היק”ר באמצעות: טלפון 08-6268000