שיתוף ב:
פיברומיאלגיה היא מצב הגורם לכאב כרוני בכל הגוף. מומחים רבים מאמינים כי פיברומיאלגיה גורמת למוח לחוש רמות כאב גבוהות יותר, אך הסיבה המדויקת אינה ידועה. לפיברומיאלגיה יכולים להתלוות גם תופעות ותסמינים של עייפות, חרדה, כאב עצבי ותפקוד לקוי. כרגע אין תרופה, אך אפשרויות הטיפול מתמקדות בעיקר בניהול כאב להפחתת הסימפטומים.
יש הסבורים כי פיברומיאלגיה יכולה להיות מסווגת כמחלה אוטואימונית מכיוון שרבים מהתסמינים חופפים לאלה של הפרעות אוטואימוניות. אך ללא ראיות מספיקות המראות כי מחלת הפיברומיאלגיה מייצרת נוגדנים עצמיים או גורמת נזק לרקמות הסובבות, קשה להוכיח טענה זו. גילוי הגורם לפיברומיאלגיה עשוי לאפשר לרופאים למצוא אמצעי מניעה משופרים ואפשרויות טיפול טובות יותר המתמקדות בהקלה על תסמיני הכאב.
מהי מחלה אוטואימונית?
בהפרעות אוטואימוניות הגוף תוקף את עצמו – מערכת החיסון מזהה תאים בריאים כווירוס מסוכן או חיידקים מזיקים ובתגובה הגוף מייצר נוגדנים עצמיים המשמידים את התאים הבריאים. ההתקף גורם לפגיעה ברקמות ולעיתים קרובות לדלקת במקום הפגוע. פיברומיאלגיה קשה לאבחון מכיוון שהתסמינים שלה דומים או קשורים למצבים/מחלות אחרות, הכוללות כמה הפרעות אוטואימוניות. מצבים שכיחים הקשורים למחלות אוטואימוניות ולכאבי פיברומיאלגיה כוללים:
- דלקת מפרקים שגרונית
- זאבת
- תת פעילות של בלוטת התריס
- תסמונת רגל חסרת מנוחה
- מחלת ליים
- הפרעות במפרק הזמני (TMJ)
- תסמונת כאב מיופציאלי
- דיכאון
מה המחקרים אומרים
אם כן הפרעות אוטואימוניות ופיברומיאלגיה יכולות לחלוק את אותן תסמינים ומאפיינים דומים, דבר זה מקשה כמובן על הזיהוי, כאבי פיברומיאלגיה ומחלה אוטואימונית המתרחשות בו זמנית הם לא דבר נדיר:
מחקר מהימן משנת 2007 העלה כי ישנן רמות גבוהות של נוגדנים לבלוטת התריס בחולי פיברומיאלגיה. עם זאת, נוכחות נוגדנים לבלוטת התריס אינה נדירה ולעתים עשויה להימצא ללא תסמינים.
מחקר שנערך בשנת 2013 בדק 25 חולי פיברומיאלגיה ועשה הערכה נוירולוגית ונוירופיזיולוגית מקיפה קישר בין פיברומיאלגיה לנוירופתיה של סיבי עצב קטנים. עם זאת, נתונים חזקים קישרו גם בין נוירופתיה קטנה של סיבי עצב לתסמונת סיוגרן לכן קיים צורך במחקרים נוספים כדי לקשר במדויק את הפיברומיאלגיה ואת הנוירופתיה של סיבי עצב קטנים.
לסיכום:
למרות שקיימים מאפיינים ותסמינים דומים ואף ישנם מחקרים שמצביעים על קשר כלשהו עם הפרעות אוטואימוניות, אין עדיין מספיק ראיות והמחלה אינה מסווגת כהפרעה אוטואימונית. מדדי הדלקת בבדיקות הדם (כמו למשל שקיעת הדם) לרוב תקינים (הופעה של מדד דלקתי כן יכול להופיע אם קיימת מחלה אחרת במקביל). פיברומיאלגיה אינה גורמת לעיוות של המפרקים ואינה מובילה לניוון שרירים וחשוב לציין שפיברומיאלגיה היא איננה מחלה ההולכת ומתדרדרת על פני השנים, כן עלולות להיות תקופות טובות יותר או פחות על פני זמן. מגזין רפואי מזמין אתכם לעקוב כאן באתר אחר העדכונים האחרונים בנושא הפיברומיאלגיה ולהשתתף בדיונים ולשאול שאלות בקבוצת הפייסבוק שלנו.
מגזין רפואי חרט על דגלו להביא את המחקרים והמאמרים האמינים ביותר אך אינו מהווה עצה רפואית או חוות דעת מקצועית ואינו תחליף להתייעצות עם איש מקצוע מוסמך, בכל בעיה רפואית או נפשית יש להיוועץ ברופא המלווה שלכם.
עדיין אין תגובות
הצג לפי: אחרונים