שיתוף ב:
סימפטומים של דיכאון כוללים קשת נרחבת גדולה ומגוונת של תסמינים, שכן, דיכאון, לכשעצמו, הוא משפחה גדולה ונרחבת של הפרעות שונות, העלולות להתפתח כתוצאה מגורמים שונים – גורמים פסיכולוגיים, גורמים חברתיים, גורמים גופניים, ולכן, תסמיני דיכאון מסוג מסוים, עלולים שלא להיות דומים או אופייניים לתסמינים של סוג דיכאון אחר.
תסמינים של דיכאון עשויים להיות מורכבים מאד, ולכלול ביניהם מאפיינים נפשיים שונים, מאפיינים גופניים ואף מאפיינים חברתיים, שכן, למשל, אנשים הלוקים בדיכאון בדרגתו החמורה עלולים לאבד כל עניין בעשיית דברים, אשר בעבר, גרמו להם הנאה מרובה, ואפילו לגלות קושי בביצוען של המטלות היומיומיות הנדרשות במסגרת שגרת חייהם השוטפת והיומיומית.
סימני דיכאון
גישת האבחון הרווחת גורסת כי, אצל אדם הסובל, במקביל, מלפחות מחמישה מהסימפטומים שמיד נפרט, ישנו חשש משמעותי ומבוסס לדיכאון מסוג כלשהו. במצב כזה מומלץ, הצעד הנבון והנכון ביותר הוא פניה לקבלת עזרה מקצועית רפואית. לאחר שהרופא המטפל יבצע את הבדיקה הגופנית הנדרשת, הוא יפנה את המטופל לביצוען של בדיקות הדם והשתן, וזאת, בכדי לשלול את קיומן של מספר מחלות אחרות הגורמות לסימפטומים דומים. לאחר קבלת תוצאות הבדיקות השוללות את קיומן של מחלות אלו, תתקבל ההחלטה המושכלת לאופן הטיפול הנדרש למטופל הספציפי.
דיכאון תסמינים פסיכולוגיים
- תחושות של חוסר תקווה ו / או חוסר אונים.
- תחושת ערך עצמי נמוכה.
- נטייה לפרוץ בבכי.
- תחושות אשם והאשמה עצמית.
- תחושות קוצר רוח, עצבנות, חוסר סבלנות וחוסר סובלנות כלפי אנשים והתרחשויות שונות.
- חוסר במוטיבציה ובעניין.
- קשיים בקבלת החלטות.
- חוסר הנאה גם מפעילויות שבעבר האדם נהנה מהן.
- מחשבות אובדניות או מחשבות העוסקות בפגיעה באדם אחר.
- תחושות של חרדה, חשש או דאגה.
- ירידה משמעותית בחשק המיני.
דיכאון תסמינים פיזיים
- האטה מורגשת בקצב הדיבור ובתנועות.
- שינויים ברמת התיאבון (וכתוצאה ישירה מהם גם עליה או ירידה במשקל)
- בעיות עיכול (לרוב, עצירות).
- כאבים שמקורם בלתי מוסבר (בעיקר כאבי גב, כאבי פרקים כרוניים, כאבי בגפיים, כאבי צוואר וראש).
- חוסר באנרגיה
- חוסר עניין במין ובקשרים עם בני המין השני.
- שינויים בדפוסי השינה (נעים בין הקושי להירדם, שינה טרופה ולא רציפה, שעות שינה מועטות בהרבה מהרצוי ועד להתייחסות לשינה כאל "מקלט" או מקום לברוח אליו, ולכן – שנת-יתר)
- תסמיני דיכאון אצל נשים עשויים גם לכלול שינויים במחזור החודשי.
דיכאון תסמינים חברתיים וסביבתיים
- ירידה חדה בביצועים ובהישגים בתחום העבודה.
- מיעוט בקשרים החברתיים והימנעות מנטילת חלק בפעילויות החברתיות.
- תחושת סוליטריות ובדידות.
- ירידה ברמת העניין בתחביבים (אף בתחביבים שבעבר היו מהנים ומעניינים במיוחד).
- קשיים יוצאי דופן בהתנהלות במסגרת הבית ומול בני המשפחה.
סיטואציות העלולים לגרום למצבים של דיכאון
ישנם מספר סוגים שונים של דיכאון, ואף קיימים מצבי בריאות ומחלות שונות אשר בהן דיכאון מהווה תסמין מרכזי ומשמעותי. להלן כמה דוגמאות:
דיכאון אחרי לידה
נשים רבות עלולות לשקוע (ואף שוקעות) בדיכאון אחרי לידת תינוקן. טיפול בדיכאון שלאחר לידה יהיה דומה, במידה רבה, לטיפול המוצע בסוגי הדיכאון האחרים, ויכלול, לרוב, שילוב בין נטילת תרופות נוגדות דיכאון לבין פסיכותרפיה.
מאניה-דפרסיה – הפרעה דו-קוטבית
בהפרעה זו תתחלפנה אפיזודות דיכאון (תקופות הדיפרסיה) עם אפיזודות תקופתיות הכוללות מצב רוח שהוא מרומם במידה המוגזמת (תקופות המאניה). הסימפטומים של תקופת הדיכאון יהיו דומים לסימפטומים המאפיינים את הדיכאון הקליני, בעוד שתקופות המאניה עלולות להיות מאופיינות בהתנהגויות הרסניות המתייחסות למעט מאד (אם בכלל) גבולות ועכבות. בין התנהגויות אלה, ניתן למצוא, למשל, הימורים בסכומים גבוהים או בסיכונים גבוהים עד לכדי נזקים כלכליים משמעותיים, רכישות בזבזניות חסרות בקרה וגבולות, יחסי מין בעלי אלמנטים מסוכנים וכן הלאה.
דיכאון עונתי (דיכאון חורף)
דיכאון שדפוס הופעתו הוא עונתי והוא מופיע, לרוב, בעיקר בעונת החורף. מאחורי דיכאון זה קיימת תיאוריה שקושרת את המיעוט באור השמש במהלך עונה זו בשנה להתפתחותם של הסימפטומים המאפיינים דיכאון.
דירוג חומרת הדיכאון
כאשר מופיעים התסמינים אותם ציינו קודם במשך תקופה של שבועיים רציפים לפחות, המצב עשוי להיות מוגדר כ"דיכאון". מספר התסמינים ודרגת חומרתם מאפשר הערכת דרגת חומרת הדיכאון (שנעה בין קלה, בינונית או קשה).
דיכאון קל סימפטומים
קיומם של שניים או שלושה מהסימפטומים הרשומים. לרוב, האדם יחוש בקיומם והם יפריעו לו, אולם סביר ביותר להניח כי הוא יוכל להמשיך לתפקד במרבית פעילויותיו ללא חריגה יוצאת דופן מהן.
דיכאון ברמה הבינונית
קיומם של ארבעה ומעלה מהתסמינים הרשומים. האדם יחוש בקשיים מסוימים בביצוע פעילויותיו היומיומיות.
דיכאון קליני תסמינים
דיכאון קשה שאינו כולל סממנים פסיכוטיים – מספר תסמינים מהרשימה המופיעים בעוצמה ניכרת, ומתייחסים, בעיקר, לאובדן הערך העצמי, לתחושות האשמה ולירידה תלולה ברמת הביטחון העצמי. במצב דיכאון זה, המתמודדים יסבלו ממחשבות אובדניות, ינסו לנקוט בפעולות אובדניות, ולעתים, אף יסבלו מתסמינים פיזיים שונים.
דיכאון קשה הכולל סממנים פסיכוטיים
אפיזודות דיכאוניות חמורות המלווות בהופעתן של הזיות, בהאטה פסיכו-מוטורית או בקהות חושים בדרגה חמורה שלא מאפשרות לסובל מהן את התפקוד החברתי התקין. מצב זה מוגדר כ"מסכן חיים" בשל החשש לניסיונות התאבדות, הרעבה עצמית או התייבשות.
דיכאון מול אבל / אובדן
למרות שחלק ממאפייניהם של שני מצבים אלה דומים, ולעיתים אף קיים קושי ברור להבחין בין שניהם, עדיין קיימים מספר הבדלים בולטים המבדילים ביניהם, למשל, העובדה כי האבל הינו תגובה טבעית ומובנת לחלוטין לעצם האובדן והשכול, בעוד שהדיכאון הוא מחלה, מצב שאינו בריא. חרף העובדה כי אנשים אבלים יחוו את תחושת האובדן והיגון כשהיא מגיעה בגלים של כאב, הם, עדיין, יהיו מסוגלים להפיק הנאה מדברים מסוימים ואף לצפות / לקוות לעתיד שהוא טוב יותר מהמצב הנוכחי. אצל המתמודדים עם דיכאון, תחושת היגון היא רציפה וקבועה, ובהתאם לכך, הם לא יהיו מסוגלים ליהנות מפעילות או ממצב או למצוא נקודת אור חיובית בעתידם.
רוצים לשאול עוד שאלות על תסמיני דיכאון? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו
אולי יעניין אתכם גם >>> מה זה דיכאון סמוי
מגזין רפואי חרט על דגלו להביא את המחקרים והמאמרים האמינים ביותר אך אינו מהווה עצה רפואית או חוות דעת מקצועית ואינו תחליף להתייעצות עם איש מקצוע מוסמך, בכל בעיה רפואית או נפשית יש להיוועץ ברופא המלווה שלכם.
עדיין אין תגובות
הצג לפי: אחרונים