שיתוף ב:
מדי שנה מדינות רבות ברחבי העולם מציינות את יום תרומות הדם העולמי (WBDD) החל ב-14/06. האירוע נועד להעלות את המודעות לצורך בתרומות דם ולהודות ולהוקיר את תורמי הדם שעושים זאת מרצון, ללא תשלום, על מתנות הדם הכ"כ יקרות ערך והמצילות חיים.
שירות תרומות דם המעניק למטופלים גישה מהירה למנות דם בכמות מספקת הוא מרכיב מרכזי וחיוני במערכת בריאות מתפקדת ויעילה. לדם האנושי טרם נמצא תחליף סינטטי והמקור הבלעדי למנות ולמרכיבי דם הוא אנו – בני האדם
עפ"י מד"א "כדי לעמוד בדרישות הגוברות של מערכת הבריאות בישראל, יש להתרים 1200 מנות דם בכל יום (50,000 מנות בשנה, לכל מיליון תושבים). התרמות הדם בישראל מבוצעות על-ידי שירותי הדם של מד"א, במטרה לספק לכלל בתי החולים בארץ את כל מרכיבי הדם הדרושים לטיפול בחולים ובפצועים, בשיגרה ובשעת חירום. לא ניתן עדיין לייצר דם במעבדה ולכן לדם אין תחליף, כך שרק תרומת דם מאדם אחד יכולה להציל אדם אחר".
באילו מקרים תורמים דם?
את הדם שתתרמו יקבלו פצועים או חולים שיובאו לטיפול: נפגעי תאונות, חולי לוקמיה (סרטן הדם) ומחלות ממאירות אחרות, יולדות, חולי לב, חולי המופיליה (אי קרישה) וכל מי שנזקק לדם לרבות קשישים וילדים. תרומת דם 1 שלכם עשויה לסייע לארבעה חולים ולעיתים אף יותר מפני שהדם ניתן לפירוק לכמה מרכיבים כאשר כל אחד מהם ניחן בסגולותיו שלו לטובת הצלת חיי אדם.
אם כן לאחר שסקרנו מדוע צריכים לתרום דם ומדוע תרומת דם מועילה למי שזקוק לה, האם לתרום דם מועיל למי שתורם? התשובה היא כנראה כן, הנה 6 עובדות מדוע בריא לתרום דם:
1. תרומת דם יכולה לסייע לבריאות הכללית והנפשית שלכם
על פי דו"ח של הקרן לבריאות הנפש, עזרה לזולת יכולה:
- להפחית לחץ
- לשפר את הרווחה הרגשית שלך
- להועיל לבריאותך הגופנית
- לעזור להיפטר מרגשות שליליים
- לספק תחושת שייכות ולהפחית את הבידוד
אולי יעניין אתכם גם >> התגברות על סטיגמת קבלת טיפול נפשי
2. בדיקת בריאות שגרתית חינם על הדרך
כדי לתרום דם, אתה נדרש לעבור בדיקת בריאות. איש צוות מיומן יבצע בדיקה זו. בבדיקה יבדקו את:
- דופק
- לחץ דם
- טמפרטורת הגוף
- רמות המוגלובין
בדיקות אלו יכולות להציע תובנות מצוינות לגבי הבריאות שלכם. הם יכולות לזהות ביעילות בעיות שעלולות להצביע על מצב רפואי בסיסי או גורמי סיכון למחלות מסוימות.
לפני תרומת דם, יבדקו את הדם שלכם גם עבור מספר מחלות כגון:
- הפטיטיס B
- צהבת סי
- HIV
- וירוס הנילוס המערבי
- עַגֶבֶת
- טריפנוזומה קרוזי
חשוב לנו להדגיש, אנחנו לא ממליצים לתרום דם כדי לעבור בדיקות שגרתיות, את הבדיקות השגרתיות יש לבצע מול הרופא המטפל שלכם והוא זה שיקבע אילו בדיקות דם אתם צריכים לעשות
3. תרומת דם יכולה לסייע לבריאות הלב וכלי הדם
מסקנות של מחקר משנת 2019 שנערך על נשים הראה כי ישנה השפעה מגנה נגד מחלות לב ודם ע"י תרומות דם לאורך זמן בתדירות גבוהה.
4. תרומת דם מסייעת להורדת לחץ דם גבוה
מסקנות של מחקר משנת 2016 שנערך הראה כי תרומת דם קבועה קשורה לירידות בולטות של לחץ דם גבוה בסובלים מיתר לחץ דם. ההשפעה המיטיבה הזו של תרומת דם עשויה לפתוח דלת חדשה לגבי טיפול רפואי בקהילה והפחתת עלויות בטיפול ביתר לחץ דם.
5. תרומת דם עשויה לסייע להורדת הסיכון להתקף לב
אין אחד שלא יודע שברזל הוא רכיב חיוני לגוף האדם, באמצעותו מיוצרות כדוריות דם אדומות. יחד עם זאת לאנשים הסובלים מעודף ברזל ו/או מוכרומטוזיס, תרומת דם באופן קבוע עשויה להוריד את מאגרי הברזל ובכך לסייע להורדת הסיכון להתקף לב, על פי מחקר משנת 2013, תרומת דם קבועה עשויה להוריד את מאגרי הברזל דבר המשפיע על הורדת השומנים בדם. מחקר זה בוצע כדי לקבוע את ההשפעה של תרומת דם על פרופיל השומנים. תרומת דם עשויה בסופו של דבר להפחית את הסיכון להתקף לב.
6. תורמי דם נהנים מבריאות טובה מהממוצע
על פי מחקר שנערך בשנת 2007, לתורמי דם הייתה תמותה כוללת נמוכה ב-30% ושכיחות סרטן נמוכה ב-4%. שיעורי התמותה ושכיחות הסרטן היו הנמוכים ביותר עבור תוצאות המוכרות כקשורות לגורמי אורח חיים כגון עישון או לקריטריונים אחרים מזיקים. תורמי דם שגויסו בשנים האחרונות הפגינו תמותה יחסית נמוכה יותר מאלה שהחלו מוקדם יותר.
תרמתם דם? אלו הדברים שחשוב לדעת
תרומת דם בטוחה לאנשים בריאים ואין סיכון כלשהו לחלות במחלה. לכל תורם נעשה שימוש בציוד חדש וסטרילי. אך חשוב לזכור כי עלולות להתעורר תופעות לוואי הקשורות לתרומת הדם ולכן חשוב להקפיד על כמה כללים בסיסיים כדי שהתרומה תעבור על הצד הטוב ביותר.
ראשית, אם בדיוק סיימתם את ההליך, שבו ותנוחו. גם אם אתם מרגישים טוב המצב עלול להשתנות לאחר מספר דק', לכן חשוב שתישארו כמה דק' באזור ליד אנשי המקצוע. מנוחה זו חשובה במיוחד אם אתם צריכים לנהוג אחר כך.
תופעות לוואי העלולות להיווצר מתרומת הדם
לעתים חלק מהאנשים עלולים להרגיש בחילה ו/או סחרחורת לאחר תרומת דם.
מה עושים? במקרה כזה שאמור להימשך רק כמה דקות, מומלץ לנוח/לשבת/לשכב עד הרגשה טובה יותר.
לעתים עלול להיווצר דימום מוגבר במקום המחט.
מה עושים? במקרה כזה מפעילים לחץ ישיר עם תחבושת על מקור הדקירה של המחט ומקפלים את הזרוע לכמה דקות. (במקרה כזה גם עלול להיווצר סימן כחול המעיד על שטף דם קל)
אנחנו ממליצים ליצור קשר מיידי עם מד"א אם אחרי תרומת הדם:
- אתם עדיין מרגישים סחרחורת לאחר זמן בלתי סביר (מעל 20 דק') בחילה לאחר שתייה, אכילה ומנוחה.
- אתם מפתחים בליטה גדולה או ממשיכים לדמם במקום המחט.
- יש לכם כאבים בזרוע/מקום הדקירה, חוסר תחושה או עקצוץ.
לסיכום
אין ספק שתרומות דם הינם דבר חשוב המסייע לקהילה ותורם למערכת בריאות חיונית ויעילה. קיים צורך מרכזי להימצאות מנות דם זמינות בכל שלב נתון. לאחר שהבנו את הערך לקהילה ולמערכת הבריאות ניתן לומר כי יש ערך נוסף למי שתורם:
- תרומת דם יכולה לסייע לבריאות כללית ונפשית תקינה
- תרומת דם יכולה לסייע לקיום בדיקות דם תקופתיות
- תרומת דם יכולה לסייע לבריאות הלב וכלי הדם
- תרומת דם יכולה לסייע להורדת לחץ דם גבוה
- תרומת דם יכולה לסייע להורדת סיכון להתקף לב
- תרומת דם מסייעת לתורמים לבריאות טובה מהממוצע
במהלך התרומה ולאחריה עלולים להיווצר תופעות לוואי כאשר לרוב הן קלות ובכל מקרה בו הנכם מרגישים לא טוב יש להתייעץ עם גורם מוסמך להמשך טיפול.
אולי יעניין אותך גם >> איך לזהות שבץ מוחי ומה לעשות כזה קורה
רוצים לתרום דם? לחצו כאן >> חיפוש מיקום תרומות דם של מגן דוד אדום
הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו
מגזין רפואי חרט על דגלו להביא את המחקרים והמאמרים האמינים ביותר אך אינו מהווה עצה רפואית או חוות דעת מקצועית ואינו תחליף להתייעצות עם איש מקצוע מוסמך, בכל בעיה רפואית או נפשית יש להיוועץ ברופא המלווה שלכם.
עדיין אין תגובות
הצג לפי: אחרונים